Op één jaar tijd, van 1 maart 2023 tot 29 februari 2024 veroorzaakte de blokkade een materiële schade die op 5,056 miljard dollar wordt geschat, of omgerekend 421 miljoen dollar per maand, meer dan 13,8 miljoen dollar per dag of meer dan 575 683 dollar per uur dat de blokkade kost! Stel je voor wat het land met dat geld zou kunnen doen aan sociale en economische investeringen!
4 maanden blokkade kost Cuba een verlies gelijk aan de financiering van het basis voedselpakket voor de bevolking gedurende één jaar (ongeveer 1.600 miljoen dollar).
25 dagen blokkade is de schade die gelijk staat aan de financiering van de nodige basislijst van geneesmiddelen voor één jaar (339 miljoen dollar).
9 dagen blokkade staat gelijk aan de financiering die nodig is voor de invoer van medische benodigdheden (watten, gaas, spuiten, naalden, hechtingen, katheters, infuuskits, enz.) en de reagentia die het nationale gezondheidssysteem nodig heeft voor één jaar (ongeveer 129 miljoen dollar).
3 dagen blokkade staat gelijk aan de kosten van de jaarlijkse onderhoudskosten van het openbaar vervoer (ongeveer 40 miljoen dollar).
21 uur blokkade dekt de aankoopkosten van de hoeveelheid insuline nodig voor één jaar (ongeveer 12 miljoen dollar).
30 minuten kost Cuba een bedrag gelijk aan de kosten voor de aankoop van conventionele en elektrische rolstoelen die nodig zijn in het bijzonder onderwijs (ongeveer 256.363 dollar).
15 minuten blokkade is de schade gelijk aan de financiering van hoorapparaten voor kinderen en jongeren met een handicap in het speciaal onderwijs in het land (144.000 dollar).
Deze sprekende cijfers staan vermeld in het rapport ‘Tumba el Bloqueo – Hef de Blokkade op’. Met dit rapport in de hand zal Cuba op 30 oktober de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de 32ste keer oproepen om de VS-blokkade te veroordelen.
De VS-blokkade tegen Cuba is de langst durende economische dwangmaatregel ooit. Deze unilaterale maatregel van de VS werd vorig jaar door alle landen (met uitzondering van de VS en Israël) veroordeeld. Toch handhaaft de VS alle sancties; ook de democratische president Biden heeft geen enkele van de 243 bijkomende sanctiemaatregelen die Trump tijdens zijn mandaat nam, opgeheven. Evenmin heeft hij Cuba geschrapt van de lijst van landen die volgens de VS het terrorisme steunen. Hierdoor hebben de meeste banken hun financiële relaties met Cuba verbroken. Tussen januari 2021 en februari 2024 weigerden buitenlandse banken 1064 transacties voor de aankoop van voedsel, medicijnen, brandstof, reserveonderdelen voor het nationale elektriciteitsnet en essentiële consumptiegoederen.
De VS blijft de harde koers van de jaren 60 van vorige eeuw aanhouden, met een duidelijke strategie om met “alle mogelijke middelen … het economische leven van Cuba te verzwakken (...)om Cuba van geld en bevoorrading af te snijden, de financiële middelen en de reële lonen te verminderen, honger en wanhoop (te creëren) en de omverwerping van de regering uit te lokken”, zoals het interne memorandum van de staatssecretaris, Lester Mallory, van 6 april 1960 reeds vermeldde.