Anna Ferrer: Wij willen geen lege winkelrekken!

Annia Ferrer

Wij willen geen lege winkelrekken, dat ligt aan de VS.

Ik ben textielwerkster, aangesloten bij de Vereniging van Ambachtslieden en Kunstenaars
Ik geloof dat in het algemeen alle ambachtslieden eenzelfde fundamenteel probleem  hebben, namelijk de grondstoffen.  In veel gevallen moeten we -zoals we zeggen- iets verzinnen met  wat we voorhanden hebben. 
Maar om onze creaties te maken, hangen we niet alleen af van grondstoffen maar ook van machines, toestellen; velen van ons werken met zeer verouderde toestellen. Ik heb een toestel van 100 jaar oud. Het is gewoon erg moeilijk niet alleen om  machines aan te kopen, maar ook gereedschap of onderdelen voor herstellingen. 
Het is moeilijk. Heel de tijd moeten we nieuwe manieren uitvinden om de oude machines draaiende te houden.
We hebben geen bank om een overboeking naar Cuba te doen, gewoon omdat we Cubanen zijn …
In Parijs gebeurde het ook nog, de banken accepteren geen geldoverdracht naar Cuba om het geld dat je met de verkoop hebt verdiend naar jouw land door te storten. En dat is een ernstig probleem, want het is geld dat het land niet binnenkomt.

Er zijn altijd wel tekorten aan bepaalde producten geweest, dat zien we nu al 60 jaar lang, maar nu is het probleem zeer uitgesproken. Maar niemand heeft er een naam aan gegeven, en die naam is Trump. Want brandstof is de basis van alles, een economie draait op brandstof. Hoe kan je leven in een belegerd land waar een petroleumtanker niet kan aanleggen! Je kunt niet produceren met de grondstoffen die je hebt liggen.  Je kan ze niet inpakken en transporteren naar de plaatsen  waar je ze kan verkopen. 
Dus, wij zijn het niet die willen dat er niets in de winkels ligt, meestal zijn zij het.
Het is moeilijk, dikwijls denkt men dat wij het zijn... Nee... zij zijn het.

En wat hebben ze uiteindelijk bereikt? Dat de Cubaan creatiever is geworden. Dat we op zoek gaan naar wat er ontbreekt en uiteindelijk, iedereen... 
Is er geen benzine?    We nemen de fiets. 
Is er geen brandstof om je werk te doen,  houtskool... 
Zijn er  geen moderne werkmiddelen, we vinden ze wel uit met wat we hebben. 
Maar uiteindelijk is iedereen aan het werk en zoeken we uit hoe we met al wat we missen, toch beter kunnen doen, kunnen werken en vooruit komen
Ze gaan niet bereiken dat het hier anders zal lopen. Dat is een heel gek idee van hen.