Door bedrijven zowel binnen als buiten de VS te sanctioneren en te bedreigen, willen de Verenigde Staten Cuba economisch isoleren.
(Ook) Zwitserse banken weigeren humanitaire giften naar Cuba te storten.
De solidariteitsorganisatie Suiza-Cuba verzamelde fondsen in om Cuba te steunen in deze corona-crisis. Maar nu blijkt dat hun Zwitserse banken weigeren om de fondsen naar Cuba over te maken.
‘De VS-blokkade zet het gezondheidssysteem van Cuba onder zware druk en brengt de levens van vele Cubanen in gevaar’, aldus het persbericht van de Zwitserse organisatie Suiza-Cuba. ‘Zoals alle landen moet ook Cuba zware inspanningen leveren om de pandemie Covid-19 het hoofd te bieden en heeft het land nood aan geneesmiddelen, brandstof, medisch materiaal en deviezen’.
Een eigen steekproef eind 2018 leerde ons dat ook ING en BNP-Paribas-Fortis in België weigeren om geld naar Cuba over te schrijven.
Bron: https://www.swissinfo.ch/spa/covid-19_bloquean-ayuda-suiza-de-urgencia-para-cuba/45705228
De VS blijft firma’s beboeten voor handel met Cuba.
Op 6 mei legde de VS-dienst OFAC aan het veevoederbedrijf BIOMIN America een boete op van bijna 258 duizend dollar. Buitenlandse filialen hadden tussen 2012 en 2017 vierenveertig leveringen aan Cuba gerealiseerd, zonder de toestemming van de VS-autoriteiten. Met de boete wil OFAC duidelijk maken dat ook de buitenlandse afdelingen van VS-bedrijven de sanctiewetten moeten respecteren. Nochtans, jaarlijks veroordeelt de Algemene Vergadering bijna unaniem dit extraterritoriaal karakter van de VS-blokkade.
Bron: https://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=364046&SEO=multada-compania-de-nutricion-animal-de-ee.uu.-por-violar-bloqueo-a-cuba
Eén jaar na de activering van Art. III van de wet Helms-Burton.
John Bellinger, voormalig presidentieel adviseur, maakt een jaar na de activering van Art. III van de Helms Burton-wet een balans op. Artikel III laat toe dat VS-burgers (en geïmmigreerde Cubanen) die voor de revolutie van 1959 bezittingen hadden die door de Cubaanse overheid werden genationaliseerd, in de VS klacht indienen tegen de huidige eigenaars van die genationaliseerde of tegen de bedrijven (ook niet VS) die nu handel drijven met die Cubaanse bedrijven.
Na 12 maanden werden 26 klachten ingediend tegen in totaal 76 bedrijven, waarvan 50 Amerikaanse. Het lage aantal klachten is een tegenvaller voor de VS-administratie, die met het Artikel III op de eerste plaats de samenwerking van niet-VS bedrijven met Cuba wou afstraffen, zodat Cuba economisch nog meer zou geïsoleerd zou geraken. De VS schiet als het ware in hun eigen voet, aldus Bellinger, nu grote bedrijven als American Airlines, Amazon, Visa en Mastercard in het beklaagdenbankje zitten.
Naast de genoemde VS-bedrijven, lopen er ook aanklachten tegen volgende Europese bedrijven: Barceló, Pernod, Meliá, Iberostar, Accor, Royal Caribbean, NH Hoteles, Trivago y MSC.
Wat John Bellinger niet meeneemt in zijn beoordeling, is het ontradend effect dat de blokkadewetgeving heeft op buitenlandse bedrijven die in Cuba willen investeren.
Bron: https://www.lawfareblog.com/first-year-helms-burton-lawsuits