Cruise-maatschappijen: “We moeten onze bezoeken aan Havana annuleren”.

Cruise Ismael Francisco CubadebateDe nieuwe beperkingen van president Trump hebben grote gevolgen voor het succesvolle cruisetoerisme naar Cuba.

“We moeten onze bezoeken aan Havana annuleren… en bieden onze verontschuldigingen voor deze onverwachte wijziging aan onze gasten aan”, aldus het bericht van cruise-operator Carnival aan haar klanten. Ook Royal Caribbean Cruises stuurt een gelijkaardige boodschap uit: “We passen de reisroute van onze afvaarten van 5 en 6 juni, en houden geen halt meer in Cuba”.  Norwegian Cruise Line heeft Cuba als bestemming reeds geschrapt op haar website.

Deze nieuwe maatregel treft “de bijna 800 duizend reservaties die reeds geboekt of in onderhandeling staan”, aldus CLIA, de koepel van de internationale cruisemaatschappijen.

Sinds president Obama in 2016 de beperkingen op het toerisme vanuit de VS naar Cuba versoepelde, kent de populariteit van het Caraïbische eiland een hoge vlucht. De eerste vijf maanden van dit jaar bezochten reeds meer dan 335 duizend VS-burgers Cuba, een stijging van bijna 19% in vergelijking met vorig jaar. Daarmee zijn de VS het tweede land, na Canada, met het hoogste aantal toeristen in Cuba.

Het spreekt vanzelf dat de maatregel van Trump hard aankomt voor de nationale economie en voor de Cubanen die van het toerisme leven. Maar evenzeer voor de cruise-maatschappijen, want voor hen is Havana een topbestemming. Wie de grootste inkomsten ontving, zijn de cruise-maatschappijen. Zij hadden volgens de Commerciële en Economische Raad VS-Cuba tussen 2017 en 2019 een omzet van 761 miljoen dollar.  Dat betekent in realiteit dat de maatregel van president Trump negatief is voor de eigen economie van de VS en zelfs helemaal in strijd met zijn eigen beleid dat erop gericht is om de VS-bedrijven te beschermen die op een wettelijke manier handel met Cuba drijven.