Daag de banken uit en stort 1€ voor 1C4CUBA

1c4cuba

Vele banken weigeren om overschrijvingen naar Cuba of met een vermelding van het woord ‘Cuba’ uit te voeren. Tegen de richtlijnen van de Europese Unie in, voeren zij de VS-blokkade feitelijk mee uit. Deze wanpraktijk klaagt de Coördinatie Opheffing Blokkade al jaren aan. Dit voorjaar sluiten we aan bij de campagne 1c4cuba (one cent for Cuba), die werd opgestart in Groot-Brittannië en ondertussen door meerdere landen is overgenomen. Alle informatie vind je op https://1c4cuba.eu/ .

Stap 1: Hoe kan je de campagne steunen?
Het opzet is simpel: stort 1€ naar een rekening in het buitenland met een duidelijke vermelding van het woord ‘Cuba’. Zo krijgen we een duidelijk zicht op welke banken de blokkade hier toepassen en kunnen we hen aanklagen bij de bevoegde instantie.
Voor de campagne kan je storten op volgende rekening in het Verenigd Koninkrijk:
Naam: 1C4C          IBAN: GB35 NWBK 5210 3321 1628 59           BIC: NWBKGB2L
Adres: c/o BCM Box 5909, Old Gloucester Street, London WC1N 3AX,  UK.

Stap 2: Volg de betaling op.
Mogelijk ontvang je een telefoontje van de bank om meer uitleg te geven over het doel en de bestemming van de betaling. Vraag waarom ze de betaling beoordelen. Je kan antwoorden dat de groep waarnaar u geld stuurt een organisatie is die geld inzamelt voor hulp aan Cuba. Vraag aan het einde van elk telefoongesprek een schriftelijk verslag van het gesprek.

  • Is de betaling gelukt? Breng ons op de hoogte zodat we weten welke banken de betalingen toestaan. Doe zo mogelijk een nieuwe overschrijving via een andere bank.
  • Is de betaling niet gelukt? Als de bank uw betaling afwijst, kan je een telefoontje krijgen waarin wordt uitgelegd waarom uw betaling werd geweigerd. Dring aan op een ​​schriftelijke uitleg waarom de overboeking niet is uitgevoerd.

Stap 3: Vertel ons uw ervaring met de banken via coordinatie.blokkade@gmail.com . Dat laat ons toe een overzicht te maken van de banken die wel of niet een overschrijving weigeren. Maar belangrijker nog, met een gebundeld dossier over geweigerde betalingen zullen wij bij de Thesaurie en de minister van Financiën de ongeoorloofde politiek van de banken aanklagen.

Stap 4. Deel elke weigering van een betaling op sociale media met hashtag #1c4cuba.

Nog dit: op 16 april ’23 om 19u organiseert 1c4cuba een boeiende internationale videoconferentie. Noteer alvast de datum in je agenda. Meer informatie volgt via https://www.facebook.com/1c4Cuba.