De blokkade is hard, maar destabiliseert ons niet!

Aleida Guevara en Norma Goicochea op Che Presente, 08 09 18

Getuigenis Aleida Guevara op Manifiesta

08 09 18

 

De blokkade betekent een echte aanslag op de Cubaanse gezondheidszorg.  Van de 10 nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, zijn er 8 met een VS-patent. Dat betekent dus dat we die niet kunnen aankopen. Ikzelf werk in een kinderziekenhuis in Havana. Kinderen die aan leukemie lijden, hebben een behandeling met psychofarmaca nodig. Sommige van deze medicamenten produceert Cuba zelf, maar niet allemaal. Dat kost ons hopen geld om via 4 à 5 tussenpersonen toch de juiste geneesmiddelen aan te kopen. Deze meerkost stelt ons soms voor moeilijke morele keuzes: moeten we het geld uitgeven aan dure geneesmiddelen, wetende dat we dan geen geld meer hebben om negatieve neveneffecten te behandelen?

 

Het enige voordeel van de blokkade, als we het zo al mogen noemen, is dat Cuba op zoek gegaan is naar alternatieve oplossingen. We zijn op een wetenschappelijke wijze de oude recepten van onze voorouders gaan onderzoeken. Zo hebben we nu een natuurlijk geneesmiddel op basis van rozemarijn ontwikkeld ter vervanging van neusdruppels. Maar voor sommige ziekten hangen we af van het buitenland. In mijn praktijk heb ik een kind gekend dat aan hersenvliesontsteking leed. Het juiste geneesmiddel was enkel in de VS beschikbaar, maar we konden het niet kopen. Zo stierf het kind van 5 jaar. Voor Cuba is het leven van een kind heilig. De Cubaanse artsen hebben de plicht om het leven van een kind te redden, en als een kind omwille van een criminele blokkade sterft, komt dat heel hard over. Een kind van 5 jaar mag niemand beschouwen als een politieke tegenstander. Maar elk kind zal in Cuba opgevoed worden als een strijder voor waardig leven en als dat door de VS beschouwd wordt als een bedreiging, dan heeft de VS heel de Cubaanse bevolking tegen! Gezondheid is een basisrecht, geen koopwaar! Daarom moet gezondheidszorg gratis en voor iedereen toegankelijk zijn.

 

Na 17 december 2014 ontstond de verkeerde indruk dat de blokkade gedaan was, maar dat was een misverstand. Onder Obama was er een positieve ontwikkeling op gang gekomen en openden beide landen opnieuw hun ambassades. Op 16 juni 2016 heeft Trump de blokkade tegen Cuba opnieuw verstrengd. Vooral op financieel vlak is het voor Cuba nu moeilijker om internationale betalingen te doen, zodat we problemen krijgen met de invoer van buitenlandse producten.

 

Is Trump een bedreiging voor Cuba? Trump is een bedreiging voor de mensheid, want met één vinger kan hij een derde en laatste wereldoorlog ontketenen. Maar zulke heerschappen mag je niet vrezen. Alle theater van hem, als het niet zo tragisch is, je zou ermee moeten lachen. Het probleem is dat hij over macht beschikt. Maar wij hebben meer macht; als een volk zich recht, kan geen enkele Trump het verslaan. De blokkade is een zware maatregel die veel miserie veroorzaakt. Maar de blokkade destabiliseert ons niet.