De blokkade kost mensenlevens

Vacuna Abdala&Soberana

We kunnen het niet voldoende herhalen, maar de vijandige houding van de VS tegen Cuba is misdadig, want de economische en financiële blokkade blokkade kost mensenlevens. Om de covid-vaccins te produceren, moet Cuba duizenden bestanddelen aankopen bij 300 bedrijven in ongeveer 30 landen. De vice-voorzitter van BioCubaFarma, Eugelio Pimentel Vazquez, wil geen details geven over de  kanalen om aan bepaalde instrumenten of grondstoffen te geraken. Hij wil de toeleveranciers niet bloot te stellen aan druk gelet op de dreigende sancties die de VS omwille van de blokkade kan opleggen.
Een rapport van OXFAM stelt dat de aankoop van bestandsdelen in afgelegen landen gemiddeld 24 dagen duurt. De aankoop ervan in de grote overbuur zou slechts 17 uur vergen. Het gevolg is dat de planning (gemaakt in mei ’21) om tegen augustus 70 % van de bevolking te hebben gevaccineerd een vertraging van bijna twee maanden opliep.

Concreet, in Havana is nu 70% van de bevolking gevaccineerd, met een incidentiegraad van minder dan 200 per miljoen bewoners. Indien zoals oorspronkelijk gepland dezelfde vaccinatiegraad in augustus had bereikt geweest, zouden september in plaats van de 7.000 besmettingen per dag er slechts 2.000 geteld hebben. Bijgevolg zouden er ook minder personen aan de gevolgen van de pandemie overleden zijn. 
Daarom kost deze blokkade mensenlevens en is de VS-politiek misdadig. Daarom is de strijd tegen de blokkade levensnoodzakelijk, zodat Cuba eindelijk haar bevolking zonder verlet kan beschermen.

Overgenomen uit: Editorial - Cuba Coopération France : https://cubacoop.org/Le-blocus-est-aussi-un-genocide?lang=fr