De blokkade treft Cuba elke dag opnieuw, via digitale media, via het toerisme,

Google blokkeert youtube-kanaal van Cubaanse media  
Op 20 augustus blokkeerde Google de Youtube-kanalen op de website van de Cubaanse media Granma, Mesa Redonda en Cubavisión Internacional.
Volgens Rosa Miriam Elizalde, vicepresidente van de Cubaanse journalisten,  is deze ingreep niet toevallig.  Want die dag zouden deze media een belangrijke mededeling over de ontwikkeling van het Cubaans anti-corona vaccin ‘Soberana-1’  uitzenden. Het is trouwens niet de eerste keer een grote digitale maatschappij Cubaanse media censureert. Op 11 september 2019 desactiveerde Twitter 500 Cubaanse accounts op het moment dat president Miguel Díaz-Canel belangrijke economische maatregelen aankondigde.
Opmerkelijk is het argument waarmee Google de maatregel nu verrechtvaardigde. ‘Uw Google-account werd uitgeschakeld en niet meer gebrukt worden omdat ze de uitvoerwetten schendt. In geval van twijfel, zoek dan juridische bijstand’, kregen de media te lezen. Daarmee beroept Google zich op de Wet op de Uitvoer van 1945. Deze verbiedt namelijk de uitvoer van producten en diensten aan Marxistisch-Leninistische landen. Maar sinds de versoepeling onder president Obama, heeft Cuba twee licenties voor het gebruik van digitale platformen verkregen. Tot op vandaag zijn deze licenties geldig. Een dag later kregen de getroffen media van Google het bericht dat na onderzoek gebleken is dat hun accounts niet in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden en dus weer werden geactiveerd.

VS-toerisme naar Cuba onmogelijk gemaakt. 
De Noord-amerikaanse hotelketen Marriott heeft al zijn activiteiten in Cuba stopgezet, nadat de Trump-administratie de huidige licentie die afliep op 21 augustus ’20, niet zou vernieuwen. De hotelketen nam het prestigieuze Hotel Quinta Avenida over en doopte het om tot Four Points Sheraton. Marriot had ook al geïnvesteerd in de renovatie van het bekende Hotel Inglaterra in het  centrum van Havana, dat eind dit jaar had moeten opengaan. 
Dit is de zoveelste maatregel om de economische wurggreep op Cuba te versterken. In juni 2019 verbood de VS reizen naar Cuba via cruiseschepen, privé-boten en luchtvaartmaatschappijen. Dit jaar kregen maatschappijen als Expedia Group Inc., Hotelbeds USA Inc. en Cubasphere Inc. al boetes opgelegd voor hun toeristische reizen naar Cuba verkochten. 

Klacht tegen cruisebedrijf Carnival niet ontvankelijk verklaard
Een rechter in Florida heeft half juli 20 een klacht tegen de cruise-maatschappij Carnival onontvankelijk verklaard. De Cubano-Amerikaan Javier García-Bengochea had de maatschappij aangeklaagd op basis van Art III van de wet Helms-Burton, omdat deze gebruik maakte van de haveninfrastructuur in Santiago de Cuba, die na de revolutie werden genationaliseerd. García-Bengochea argumenteerde dat hij als erfgenaam de wettige eigenaar is van het bedrijf La Marítima Parreño, dat tot 1960 de terminal van  Santiago de Cuba in bezit had.
De rechter oordeelde dat de aanklacht niet ontvankelijk is, omdat de wet Helms Burton enkel van toepassing is op eigendomsrechten van vóór de datum van goedkeuring van de wet (12 maart 1996). García-Bengochea beriep zich op een erfenis van na deze datum.

De uitspraak kan voor Cuba gunstige gevolgen hebben voor een soortgelijke klacht tegen dezelfde maatschappij Carnival voor het de aanlegsteigers in de haven van Havana.

Josep Borrell is zich bewust van de ernstige gevolgen van de blokkade
Eind mei stelden verschillende europarlementariërs, leden van de Groep ‘Vrienden van Cuba’, aan Josep Borrell, de EU-Hoge Comisaris voor buitenlandse aangelegenheden, een parlementaire vraag naar aanleiding van de verscherpte vijandige houding van de VS tegenover Cuba. De VS argumenteerde dat Cuba de strijd tegen het internationaal terrorisme ondermijnt, omdat het onderdak geeft aan vertegenwoordigers van de Columbiaanse guerrillabeweging ELN. 
 Borrell antwoordde dat hij zich terdege bewust is van de ernstige gevolgen van de blokkade voor de Cubaanse bevolking.  “De VS-maatregelen mogen de toelevering van toestellen en materiaal nodig ter bestrijding van het coronavirus niet belemmeren”. Nog volgens Borrell heeft de EU de kwestie al meerdere keren ter sprake gebracht in de dialoog met de VS. 
Wat betreft de ELN-aanwezigheid op Cubaanse grond, verwijst Borrell naar het feit dat deze ELN-delegatie door Colombia naar Cuba was uitgenodigd in het kader van de –ondertussen opgeschorte- vredesonderhandelingen.