De blokkade weegt zwaar op de Cubaanse jongeren

Impacto del bloqueo sobre los jovenes JR

De VS-blokkade heeft nefaste gevolgen voor de nieuwe generaties Cubanen. Vanaf hun eerste stappen in het leven worden de nieuwe generaties Cubanen geconfronteerd met de opgelegde beperkingen en uitdagingen van de blokkade. De beperkingen hypothekeren hun toekomst en creëren een voedingsbodem voor ontmoediging. Men kan zich de vraag stellen hoe jonge mensen zich professioneel en sociaal zouden kunnen ontwikkelen zonder de blokkade die vandaag de belangrijkste oorzaak is van de grote emigratie. Dat is net wat de VS bewust nastreeft, onvrede onder de bevolking aanwakkeren. 
De blokkade van de VS heeft al meer dan 60 jaar belangrijke gevolgen voor de nieuwe generaties Cubanen. De blokkade bemoeilijkt de toegang tot onderwijsmateriaal, technologie en academische uitwisselingsprogramma’s en belemmert de mogelijkheid om actuele kennis op te doen en toegang te krijgen tot leermogelijkheden in het buitenland.
Ook jonge ondernemers, die de VS ironisch genoeg beweert te steunen, ondervinden beperkingen om toegang te krijgen tot de financiële, technologische en commerciële middelen die nodig zijn om een bedrijf op te starten.
Het doel blijft hetzelfde als 60 jaar geleden: het creëren van onzekerheid en wanhoop in het leven van de jonge Cubanen en zo het vertrouwen van de jeugd in de overheid te breken. Het enige antwoord dat de Cubaanse jongeren perspectief kan geven is: “Haal de blokkade neer!