De VS verplicht om het Sheraton-hotel in Havana te sluiten

Four Points Sheraton la Habana

De Trump-Administratie heeft de hotelketen Marriott International bevolen het Sheraton-hotel in Havana tegen 31 augustus ‘20  te sluiten. Het Four Points Sheraton is het enige Noord-Amerikaans hotel in Cuba. 
Het was president Obama die 2016 toenadering zocht tot Cuba en de diplomatieke betrekkingen herstelde. In dat kader gaf Obama de firma Starwood, later overgenomen door Marriot International, een tijdelijke toestemming om  in het Cubaans toerisme te investeren. De hotelketen nam het prestigieuze Hotel Quinta Avenida over en doopte het om tot Four Points Sheraton. Marriot heeft ook al geïnvesteerd in de renovatie van het bekende Hotel Inglaterra in het  centrum van Havana, dat eind dit jaar zou opengaan. 
De huidige president Trump voert een volledig tegenovergestelde politiek en draait alle maatregelen van zijn voorganger terug. Op 31 augustus 2020 vervalt de huidige licentie en de Trump-Administratie heeft laten weten dat Marriott International niet op een nieuwe licentie moet rekenen  en dus zeker geen tweede hotel in Cuba kan openen.

Rechter ondermijnt toepassing Artikel III van de wet Helms-Burton 
Goed nieuws is dan weer dat rechter Robert Scola van Florida de klachten tegen Booking.com, Orbitz en Hotels Expedia heeft afgewezen. Een aantal families hadden deze bedrijven aangeklaagd, omdat zij reservaties regelen voor de hotels Starfish Cuatro Palmas en Resort Memories Jibacoa ‘gebouwd op hun voormalige eigendom’ in Veradero. De rechter oordeelt nu dat de Wet Helms-Burton, waarop men zich beroept, niet van toepassing kan zijn op eigendommen die via erfenis na de goedkeuring van deze wet in 1996 zijn verworven. 
Art. III van de wet Helms Burton laat toe dat VS-burgers personen en bedrijven binnen en buiten de VS aanklagen voor handel met door de Cubaanse overheid genationaliseerde bedrijven.  De uitspraak van rechter Scola vergroot de kans dat de tientallen andere rechtszaken ook op een sisser zullen aflopen.