De zwaarste orkaan die Cuba moet doorstaan is de blokkade!

Cuba herstelt zich stap voor stap van de zware schade na de doortocht van Irma. Maar de grootste orkaan die het  land teistert, is de al 55 jaar durende blokkade van de Verengde Staten. Volgens officiële cijfers worden de totale kosten van de blokkade voor Cuba geschat op meer dan 975 miljard dollar, met onvermijdelijke gevolgen zoals een tekort aan geneesmiddelen, voedsel en grondstoffen voor de bedrijven. Net de dag dat Irma in het oosten van Cuba aan land ging, op 9 september, zette Trump zijn handtekening onder een verlenging van de ‘Wet op Handel met de Vijand’, die de basis vormt van de al 55 jaar durende economisch en financiële blokkade tegen Cuba. 

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de UNO bevestigde Trump dat hij de blokkade tegen Cuba handhaaft. Bruno Rodrigués, de Cubaanse minister voor buitenlandse zaken, zal er voor de zoveelste keer de blokkade aanklagen. Voor de zoveelste keer ook –zo wordt verwacht- zullen alle landen zich uitspreken voor de opheffing van de blokkade. Of de Verenigde Staten (en trouw gevolgd door Israël) zich net als vorig jaar bij de stemming zullen onthouden, is nog maar de vraag. President Trump heeft alvast laten verstaan dat hij wil terugkeren naar een striktere toepassing van de blokkade.

Ondertussen herstelt Cuba zich van de doortocht van Irma. Cuba heeft als het ware leren leven met stormen en orkanen en staat het land bekend om zijn uitstekend preventie- en evacuatiesysteem in geval van orkaanalarm, waarbij elke burger weet wat hem te doen staat. Deze keer werden meer dan 1 miljoen mensen, onder wie ook vele toeristen, op een paar dagen tijd naar veilige plaatsen geëvacueerd. Toch vielen bij de doortocht van Irma 10 doden te betreuren. 
De materiële schade is enorm.  Maar de Cubanen blijven getuigen van een enorme veerkracht; de heropbouw is vandaag prioriteit nummer één. Het voorbije weekend (17 sept. ’17) organiseerden de wijkcomités CDR een massale opkuiscampagne in alle getroffen provincies. De individuele schade aan de huizen naar schatting van 100.000 gezinnen is zeer groot.  Daarom heeft de regering beslist dat zij de helft van de herstellingsonkosten op zich zal nemen; voor de andere helft kunnen de burgers een zeer goedkope lening bij de banken krijgen. De drinkwatervoorziening is zo goed als hersteld. 

Ook de herstelling van het elektriciteitsnetwerk gaat onverminderd verder. Gemiddeld heeft reeds 87% van de bevolking opnieuw stroom, maar regionale verschillen zijn groot. In de provincies Villa Clara, Ciego de Ávila, Matanzas en Sancti Spíritus zitten vandaag nog tussen de 23 tot 60% van de gezinnen zonder stroom.  Om een idee te geven van de omvang van de schade, in Ciego de Ávila  werden 992 elektriciteitsmasten, 116 transformatoren en 107 km kabel vernield, die allemaal moeten vervangen worden. 
In België zijn er verschillende organisaties die een steuncampagne voor Cuba opzetten. Financiële steun is welkom op volgende nummers:

  • BE90 5230 8011 7732 van De Vrienden van Cuba vzw met vermelding “Irma wederopbouw”
  • BE15 0010 4517 8030 van G3W met vermelding "gift Irma – Cuba" 
  • Oxfam Solidariteit via : https://www.oxfamsol.be/nl/donatie/orkaan-irma