Dringende oproep aan de Belgische en Europese overheid

Michelle BacheletDringende oproep: In deze corona-tijden is de VS-blokkade tegen Cuba om humanitaire redenen meer dan ooit onverantwoord en dienen onze beleidsverantwoordelijken bij de VS aan te dringen om ze af te bouwen.

Op dit ogenblik kampt heel de wereld met het coronavirus. Ook Cuba ontsnapt hier niet aan. Cuba bestrijdt de verspreiding met de inzet van honderden dokters en verpleegkundigen.  Het land doet er alles aan om de crisis onder controle te houden en de bevolking te beschermen. De buitengrenzen zijn gesloten, wat een enorme financiële aderlating voor dit toeristisch land betekent.
Deze gezondheidscrisis komt bovenop de al meer dan 60-jaar durende blokkade door de Verenigde Staten tegen Cuba. President Trump heeft de laatste twee jaar de sancties verstrengd en het land in een economische wurggreep gezet. Hierdoor beperken ook andere landen, zoals alle Europese landen hun handel met Cuba.
In deze moeilijke tijden, zijn sancties om politieke redenen niet meer te rechtvaardigen. VN-Secretaris Generaal Guterrez heeft de 20 belangrijkste geïndustrialiseerde landen opgeroepen om alle sancties tegen welk land ook om humanitaire redenen op te heffen of ten minste op te schorten. Michelle Bachelet, VN-hoogcommissaris voor de mensenrechten verklaarde: ‘Op dit beslissend moment zouden sancties moeten versoepeld of opgeschort... In een context van een wereldwijde pandemie, vergroten de maatregelen die de medische zorg belemmeren, het risico dat wij allen lopen’.

Daarom roepen wij de Belgische en de Europese overheden op om zonder uitstel de VS-regering een duidelijk signaal te geven dat het aanhouden van sancties van groot cynisme getuigt en dat ze deze dienen stopgezet. De wereld heeft nu alleen nood aan meer solidariteit.

De laatste maanden begon de bevolking de gevolgen van de blokkade duidelijk te voelen. De maatregelen van president Trump treffen de Cubaanse economie in haar kern. Door het verbod voor cruiseschepen en lijnvluchten om vanuit de VS Cuba aan te doen, zijn de 600.000 Amerikaanse toeristen massaal weggebleven. Door olietankers te bedreigen met hoge boetes, is de petroleumlevering tot 50% teruggelopen. Zonder energie, zonder toerisme valt de economie stil, de schade is enorm. Dat vertaalt zich op dit ogenblik voor de bevolking in grote tekorten aan voedsel en basisproducten en lange wachtrijen aan de winkels.

De gezondheidsdiensten zijn één van de belangrijkste slachtoffers van de blokkade. De belangrijkste producenten voor geneesmiddelen of moderne medische apparatuur bevinden zich in de VS. Vorig jaar vroeg Cuba aan 57 farmaceutische bedrijven om medische goederen aan te kopen. Slechts drie reageerden met de boodschap ‘we mogen niet’. Noodgedwongen moet Cuba zich richten naar verder afgelegen en dus duurdere markten. De blokkade kost alleen aan de gezondheidssector 104 miljoen per jaar. Dat de gezondheidsdiensten met het uitbreken van de coronacrisis nog meer onder druk komen, spreekt voor zich. Op 01 04 20 telde het land 186 bewezen besmettingen (merendeel Cubanen), 2.837 opnames en 6 overlijdens. Ruim 1950 Cubanen en buitenlandse residenten die recent het land binnenkwamen, verblijven in quarantaine-opvangplaatsen. De huisartsen en laatstejaarsstudenten geneeskunde gaan huis aan huis langs om burgers met verdachte symptomen op te sporen. Ondertussen zijn scholen, sportzalen, en dergelijke gesloten en geldt het advies ‘blijf thuis’. De klinieken bereiden zich voor op een toename van patiënten.

Maar ook vandaag, in deze voor hen moeilijke omstandigheden, toont Cuba dat het internationale solidariteit hoog in het vaandel draagt. Voor het eerst in haar lange humanitaire traditie komen  ervaren medische hulpbrigades naar Europese landen, met name naar Italië en Andorra. Cuba heeft al naar zes landen ervaren medische brigades gestuurd om deze bij te staan in hun strijd tegen het coronavirus.  Cuba was het enige land dat een Brits cruiseschip met besmette passagiers aan boord, liet aanmeren en maakte zo een veilige repatriëring mogelijk. Blijven wij aanvaarden dat de VS de blokkade tegen Cuba aanhouden? Wij vragen Belgische en de Europese overheden om zonder uitstel de VS-regering een duidelijk signaal te geven dat het aanhouden van sancties nu dient stopgezet te worden.

Met vriendelijke groeten,
Coördinatie voor de opheffing van de blokkade,