Ignacio Cabrera: 'Elke dag neemt de VS je iets af'

Ignacio Cabrera Piñeda

Elke dag neemt de VS je iets af...van wat dan ook,  van het werk,  de voeding, het  onderwijs, de elektriciteit, de geneesmiddelen. 
De blokkade raakt ons enorm. Voor de confectie van onze kledingstukken moeten we nu vaak naar een ander land reizen om de stoffen te kopen, want de blokkade  verhindert dat deze goederen het land binnenkomen en dat we ze in onze winkels kunnen aanbieden,  net zoals dat elders in de wereld gebeurt. Op dit moment zijn we op zoek naar krijt voor het markeren van kleding; de atelier is nu gesloten en we weten niet of we het product gaan vinden. Dit is één van de ernstige gevolgen van de blokkade voor ons werk. 
Wat geneesmiddelen betreft, is de situatie ook heel ernstig. Ik persoonlijk moet voor een hartaandoening  aspirine van 80 milligram nemen, maar door de blokkade komt het juiste bestanddeel het land niet meer binnen. Het geneesmiddel kan bijgevolg niet in ons land worden geproduceerd  en  zo moeten we rondreizen om het te zoeken.

Ik ben geboren onder de blokkade, maar ik blijf geloven dat ik zal sterven zonder de blokkade. 
Ik ervaar persoonlijk alle mogelijke gevolgen. Er gaat geen dag voorbij dat je wakker wordt en je afvraagt wat het probleem vandaag zal zijn. Wat gaan ze ons vandaag afnemen? Elke dag nemen ze je iets af... op het gebied van werk, voeding, onderwijs, elektriciteit, geneesmiddelen.

Op alle gebieden van je leven is de blokkade  aanwezig. Dat ze  al die dingen van mij afpakken, en dat - het zal je vreemd lijken- heeft me een les geleerd. We hebben geleerd om met het minimum te leven, terwijl zij niet in staat zijn om met het maximum rond te komen. 
En dan moeten ze  arme landen zoals Cuba onderdrukken, via  al die campagnes die ze opzetten en dat politieke spel dat ze spelen. 
Ik kan ze vertellen, als ze naar me luisteren, dat ik ze dankbaar ben voor deze les die ze geven aan mij en aan alle Cubanen, die van een grijze dag een lente maken
In de naam van alle Cubaanse ambachtslieden en alle Cubanen...weet dat we de blokkade beu zijn en dat een grote NEEN in hoofdletters tegen de blokkade nodig is.