President Biden, Unblock Cuba NOW!

Alhoewel president Biden een herziening van de VS-houding tegenover Cuba heeft beloofd, staan de relaties met Cuba niet hoog op zijn agenda. Nochtans stond hij in 2016 als vicepresident achter Barack Obama die de banden met Cuba gedeeltelijk normaliseerde. Na 5 maanden presidentschap heeft Biden nog geen enkele van de 243 bijkomende ‘sancties’ die Trump instelde – waarvan 55 tijdens de pandemie – ingetrokken. Wat weerhoudt president Biden er nu van om als eerste stap alle verstrengde sanctiemaatregelen van zijn voorganger Trump onmiddellijk ongedaan te maken!!! 

De economische en financiële blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba duurt nu al meer dan 60 jaar. Deze wurggreep is de belangrijkste belemmering voor de ontwikkeling van het land. Ondanks internationale oproepen heeft de VS onder de huidige coronapandemie de blokkade niet versoepeld. Het eerste slachtoffer is de Cubaanse bevolking die geconfronteerd wordt met schaarste in de winkelrekken. De Cubanen hebben geen boodschap aan goede intenties, enkel aan daden. Zij vragen vrije toegang tot de internationale markten.

Wij vragen dat president Biden van zijn presidentiële macht gebruik maakt om met één pennentrek

  • de geldtransfers van Cubaanse VS-burgers naar hun familie en kennissen op het eiland versoepelen.
  • de VS-burgers toelaten om zonder beperkingen naar Cuba te reizen
  • de oliebevoorrading van Cuba niet te verstoren
  • economische handel en samenwerking tussen beide landen te versoepelen.

Verder vragen we dat president Biden in het Congres onmiddellijk werk maakt van

  • het schrappen van Cuba als land dat het terrorisme steunt.
  • de opheffing van de blokkade tegen Cuba.

Durft president Biden de hele wereldgemeenschap recht in de ogen kijken, wanneer die op 23 juni ’21 in de Algemene Vergadering van de UNO de blokkade haast unaniem zal veroordelen, net zoals de voorbije 28 jaar gebeurde? Dit is het moment voor president Biden om te tonen dat hij werk wil maken van de volledige normalisatie van de betrekkingen van zijn land met Cuba.