Raúl Castro: Men realiseert zich onvoldoende wat de blokkade voor de bevolking aanricht!

Canel-Castro

Of de relaties tussen Cuba en de VS positief evolueren hangt af van het einde van de blokkade en van de niet-conventionele agressie. Dat was de boodschap van Raúl Castro bij de opening van het 8ste Congres van de PCC.
De losgeslagen agressieve houding van de vorige VS-administratie bevestigt nog maar eens duidelijk dat elk perspectief op een positieve  en duurzame evolutie tussen beide landen moet gekoppeld worden aan het stopzetten van de economische blokkade. Cuba blijft bereid om een respectvolle dialoog aan te gaan met de VS. Maar dan zal deze grootmacht haar intentie moeten laten vallen dat Cuba de principes van de revolutie en van het socialisme opgeeft, of dat Cuba concessies doet aan haar soevereiniteit en onafhankelijkheid, haar idealen verloochent en haar buitenlands beleid wijzigt.
De VS heeft ongeziene maatregelen tegen Cuba genomen, die de economische oorlog tot een heel hoog niveau hebben opgevoerd. Raúl Castro verwees op naar de grote gevolgen van schaarste  aan dagdagelijkse goederen voor elke Cubaanse burger. “Soms realiseert men zich onvoldoende wat de reële schade voor de Cubaanse economie achter de objectieve cijfers schuilt, wat het impact van de 240 verstrengde maatregelen is die sinds 2017 (regeringTrump) werden genomen”. 
De blokkade is een feit dat de Cubaanse economie zwaar treft. Dat sommige media berichten dit ontkennen, is een leugen. Castro verwees erop dat de VS een werkgroep ‘Internet Cuba’ hebben opgericht met als doel de sociale media te misbruiken voor subversieve berichtgeving.  
Alle maatregelen van de Trump-adminstratie sinds 2017 leggen beperkingen op voor Cubaanse bedrijven, onder het voorwendsel dat ze verbonden zijn aan het Cubaanse leger. Maar de echte reden is de economie in een wurggreep te plaatsen, het huidige economische hervormingsplan te torpederen en het beleid van de regering te breken, zodat chaos en sociale onrust losbarst. Met deze bedoeling werden ook de geldtransfers vanuit de VS beperkt als straf voor de Cubaanse bevolking.
Raúl Castro eindigde dit hoofdstuk van zijn toespraak met te wijzen op de weerstand en de eenheid van de Cubanen om deze niet-conventionele oorlog te counteren.