Recente voorbeelden van de blokkade

TESLA en Panasonic getroffen door de blokkade

TESLA, de producent van elektrische auto’s is ook slachtoffer geworden van de VS-blokkade tegen Cuba. Meer bepaald zijn het de batterijen van producent Panasonic die voor de VS-administratie een probleem vormen. Panasonic verwerkt in zijn batterijen kobalt, ondermeer uit Cuba. Het Japanse bedrijf kan niet bepalen hoeveel Cubaans kobalt in de batterijen verwerkt zit die voor de VS-markt bestemd zijn. Het Canadese toeleveringsbedrijf levert immers een mengeling van kobalt afkomstig uit verschillende landen. Daarom heeft Panasonic besloten zijn samenwerking met het Canadese bedrijf stop te zetten. Op die manier is dus ook het noordamerikaanse TESLA slachtoffer van de VS-blokkade.

 

Baskische NGO klaagt weigering aan.Spaanse NGO getroffen door blokkade!

ING, Deutsche Bank,Unicredit, Kommerzbank AG weigeren betalingen.

Uit schrik voor boetes vanwege de VS, weigeren banken betalingen naar Cuba uit te voeren. Dat gebeurde in september 2017, toen ING weigerde om geld van de Duitse solidariteitsgroep Amistad RFA-Cuba over te maken voor de slachtoffers van de orkaan Irma. De bank voert geen betalingen uit die “rechtstreeks of onrechtstreeks verwijzen naar bepaalde landen”.

 

Maar de banken gaan verder, zo ondervonden twee Baskische vriendschapsorganisaties. In januari 2018 maakten zij geld over naar een Argentijnse NGO ter ondersteuning van gezondheids- en alfabetiseringsproject  dat deze organisatie samen met de Cubaanse overheid in Buenos Aires uitvoert.  Maar Deutsche Bank, die tussenkomt bij de internationale betalingen  van de Baskische bank, weigerde de betaling uit te voeren. Reden: ‘interne beleid’.

 

Een bediende van Deutsche Bank, die anoniem wil blijven, verklaarde dat er een lijst van landen bestaat, waaronder Cuba, waarmee geen relaties mogen onderhouden worden. Alleen al de vermelding van ‘Cuba’ in de naam van een Europese organisatie volstaat om het alarm te activeren. Het is duidelijk, Deutsche bank wil geen risico lopen. In 2015 kreeg de bank al eens een boete van 258 miljoen dollar door de VS opgelegd wegens schending van de sanctie-wetten.

 

Ook een tweede en derde betaling werd geweigerd, respectievelijk door de Italiaanse bank Unicredit en de Duitse bank Kommerzbank AG