Steun aan de Cubaanse private sector als hefboom om regering te ondermijnen

AutoChapt Cooperativa

Op 28 mei 2024 kondigde de VS-regering een reeks maatregelen aan die reeds twee jaar eerder waren goedgekeurd en die het doel hebben de private sector in Cuba te bevoordelen. De maatregelen zijn eerder beperkt. Private ondernemers in Cuba krijgen bijvoorbeeld gemakkelijker toegang tot een aantal internetdiensten en financiële transacties moeten vlotter verlopen. 
De maatregelen betekenen geenszins een versoepeling van de blokkade en nog minder een wijziging in het uiteindelijk doel ervan. De VS-regering misbruikt deze sector voor haar politieke doelen gericht tegen de revolutie en voor een regimeverandering. 
In 2010 startte de Cubaanse regering een proces om het economisch model beter te doen aansluiten bij de noden van de samenleving. Sindsdien is de rol en het belang van de particuliere sector sterk gegroeid. Deze evolutie creëerde voor de VS nieuwe mogelijkheden. President Obama zag in dat de decennia lange blokkade de beoogde doelstellingen niet bereikte. In de nieuwe strategie paste volgens Obama de private sector perfect. Bij zijn historisch bezoek aan Cuba drong hij erop aan om een ontmoeting te hebben met private ondernemers, de sector die een hefboom moet worden voor ‘de nodige veranderingen’. 
De VS-administratie (OFAC) slooft zich uit om de blokkadewetten uit te voeren en te controleren.  FAQs (Frequently Asked Questions) nr 1179 definieert de term "onafhankelijke ondernemer uit de privésector" als een Cubaans staatsburger die geen ambtenaar van de regering van Cuba of een lid van de Cubaanse Communistische Partij is, maar wel een zelfstandig individu of werknemer van een kleine particuliere onderneming of een kleine boer die eigenaar is van zijn of haar eigen land, enz. 
Volgens de Cubaanse regering is de beslissing van de VS-regering gebaseerd op haar eigen vertekende visie op de Cubaanse realiteit. De privésector kan niet kunstmatig van de publieke sector worden gescheiden; beide maken deel uit van het Cubaanse economisch systeem. De dwangmaatregelen die op dit moment de Cubaanse economie en openbare diensten het zwaarst treffen en die het welzijn van onze hele bevolking ernstig schaden, worden niet opgeheven of gewijzigd. De VS gaan gewoon verder met het straffen van de Cubaanse staatssector, in het volle bewustzijn dat deze aan de Cubanen essentiële diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en sport levert. Zelfs de internationale medische samenwerking wordt geviseerd. Op 3 april 2024 beschuldigde de VS-regering in een vernietigend artikel de Cubaanse overheid van ‘mensenhandel’ in een poging om Cuba in diskrediet te  brengen en van inkomsten te beroven. 
Goed bewust van de nefaste intenties zal de Cubaanse regering deze maatregelen toch bestuderen. Als ze niet in strijd zijn met de nationale wetgeving en de Cubaanse bevolking ten goede komt, al is het maar een deel ervan, zal Cuba de uitvoering ervan niet belemmeren.