VS stoken sociaal onrust in Cuba aan!

Coördinatie Opheffing Blokkade

 

Cubanen ontevreden over stroomonderbrekingen 
De VS verwijt de Cubaanse regering waarvoor ze zelf verantwoordelijk is.
21 04 24

Afgelopen zondag, 17 maart, demonstreerden in Santiago en in twee andere steden een aantal mensen om te protesteren tegen de stroomonderbrekingen en de voedseltekorten. Deze eisen zijn ongetwijfeld legitiem. 
Maar de VS-ambassade in Havana zag onmiddellijk een kans om de situatie te misbruiken. Ze stuurde, met haar gebruikelijke cynisme, berichten ter ondersteuning van de betogers de wereld in en eist dat Havana tegemoet zou komen aan hun "legitieme behoeften". Ondertussen vergeet de VS te vermelden dat deze tekorten voornamelijk worden veroorzaakt door de blokkade die diezelfde Verenigde Staten de Cubaanse bevolking oplegt. Deze economische oorlog duurt al meer dan 60 jaar. Het doel is al die jaren onveranderd gebleven. Op 6 april 1960 omschreef Lester D. Mallory, Deputy Assistant Secretary of State, het doel heel duidelijk: "Elk middel om het economische leven van de Cubanen te verzwakken, moet snel worden gebruikt (...) om honger, wanhoop en de omverwerping van de regering uit te lokken". 
Vierenzestig jaar later is de blokkade alleen maar aangescherpt door Trump en Biden en wurgt de Cubaanse economie. Onze media nemen vlot het discours over van de VS die de Cubaanse overheid de schuld geeft van de economische crisis die het eiland nu doormaakt. Het is een cynische strategie omdat de VS de hoofdverantwoordelijke voor de ontberingen van de Cubaanse bevolking is. Politieke tegenstanders vooral in Miami aarzelen nu niet om aan te zetten tot rebellie en chaos, net zoals Lester D. Mallory het 64 jaar  geleden heeft verkondigd.
De Coördinatie Opheffing Blokkade veroordeelt streng de blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba en de daarmee gepaard gaande destabilisatiemanoeuvres.
Een uitgebreid artikel vind je hier