Cuba klaagt in VN de VS-blokkade aan.

Informe Bloqueo 2018

"De blokkade blijft de belangrijkste hinderpaal voor Cuba om zijn economische mogelijkheden ten volle tot ontwikkeling te brengen”. Dat is de boodschap die de Cubaanse diplomaat aan de Algemene Vergadering van de VN meegaf. Ter ondersteuning heeft Cuba een ruim dossier samengesteld.

Het voorbije jaar, tussen april 2017 en maart 2018, heeft de blokkade aan Cuba voor een totaal bedrag van 4miljard 321 miljoen dollar verliezen gekost.

 

President Trump heeft na de versoepeling onder Obama de blokkade tegen Cuba opnieuw verstrengd. Daarnaast schrikken heel wat bedrijven van andere landen, die jarenlang grondstoffen uitvoerden die belangrijk zijn voor de Cubaanse economie, ervoor terug om met Cuba handel te drijven. Hoge boetes vanwege de VS of betalingsmoeilijkheden verhinderen het handelsverkeer. De weerslag op de Cubaanse bedrijven is groot. In 2018 hebben tientallen buitenlandse banken hun relaties met Cubaanse ondernemingen en zelfs met Cubaanse burgers verbroken.

 

De financiële wurggreep op Cuba wordt aangehaald.

Maar de intimidatie-politiek van de VS gaat verder. Bankinstellingen zijn uiterst voorzichtig geworden met betalingen die iets te maken hebben met Cuba. HSBC, Barclays en National Westminster Bank bevrozen de bankrekeningen van de Cubaanse ambassade in Groot Brittanië. Een Cubaanse ambassade in een ander land botste op een weigering van een betaling binnen Europa. 

 

In vorige nieuwsbrief berichtten we al over de problemen die Duitse en Spaanse solidariteitsgroepen ondervonden.  Hier geven we nog een paar andere straffe voorbeelden:

In september 2017 hielden de VS een schenking aan ‘Caritas in Cuba’ tegen, omdat het schip dat de geneesmiddelen vervoerde eigendom was van het Norwegian Cruise Line Holdings Ltd, dat –ondanks de naam- een Amerikaans bedrijf is.

American Express kreeg in november 2017 een monsterboete van 204 miljoen dollar aangesmeerd. American Express was via de onderaanneming Alpha Card Group mede-eigenaar van het Belgische BCC Corporate sa, de uitgever van Visa en Mastercard in ons land. Tussen 9 april 2009 en 3 februari 2014 werden met deze kredietkaarten aankopen in Cuba  gedaan, en BCC Corporate heeft te weinig gedaan om deze transacties te controleren en te beletten. Ondertussen is BCC Corporate overgenomen door AirPlus International.

 

Gevolgen voor de gezondheidszorg

Aleida Guevara getuigt vanuit haar eigen ervaring als arts in een kinderhospitaal in Havana: “De blokkade betekent een echte aanslag op de Cubaanse gezondheidszorg.  Van de 10 nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, zijn er 8 met een VS-patent. Dat betekent dus dat we die niet kunnen aankopen. Ikzelf werk in een kinderziekenhuis in Havana. Kinderen die aan leukemie lijden, hebben een behandeling met psychofarmaca nodig. Sommige van deze medicamenten produceert Cuba zelf, maar niet allemaal. Dat kost ons hopen geld om via 4 à 5 tussenpersonen toch de juiste geneesmiddelen aan te kopen. Deze meerkost stelt ons soms voor moeilijke morele keuzes: moeten we het geld uitgeven aan dure geneesmiddelen, wetende dat we dan geen geld meer hebben om negatieve neveneffecten te behandelen?”

 

Een ander voorbeeld: in maart 2018 richtte Cuba tot tweemaal toe een verzoek om inlichtingen om het Da Vinci-systeem voor robotchirurgie aan te kopen in de VS. Deze apparatuur laat toe om de risico’s bij complexe operaties  via microchirurgische instrumenten te beperken. Maar het bedrijf reageert zelfs niet op de aanvraag.

 

Het Indisch bedrijf ACULIFE zag de levering van het geneesmiddel Levofloxacin, voor de behandeling van o.m. bacteriële huidontstekingen afgebroken. De bank weigerde de Cubaanse betaling te aanvaarden, omdat Cuba de eindbestemming was.

 

Ook de zelfstandige ondernemers in Cuba zijn de dupe.

De blokkade treft niet alleen de staatseconomie, maar ook de zelfstandige ondernemers. Na de gezondheidsproblemen van een aantal VS-diplomaten in Havana, waarschuwden de VS hun onderdanen voor mogelijke gezondheidsrisico’s bij een reis naar Cuba. De reisverzekeringskantoren namen deze waarschuwing zeer serieus, met als gevolg dat het aantal VS-toeristen sterk terugliep. Vanzelfsprekend zijn de zelfstandige verhuurders van logies, de taxi-chauffeurs, de restauranthouders, enz. mee de dupe van deze politiek.