Lijsttrekkers, wat denkt u over de blokkade tegen Cuba?

Partijlogo's

Beste kandidaat-volksvertegenwoordiger,

 

Als lijsttrekker voor uw kieskring is de kans groot dat u binnenkort mee het beleid van ons land gaat uittekenen. Daarom is het belangrijk dat we ook uw standpunt kennen met betrekking tot de blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba. Wij danken u bij voorbaat om uw standpunt door te sturen naar coordinatie.blokkade@gmail.com

 

Bent u bereid om van volgende standpunten te ondersteunen?

  • België en Europa moeten de VS-blokkade tegen Cuba krachtig blijven veroordelen
  • België en Europa moeten de negatieve gevolgen van de VS-blokkade voor Europa inperken, ondermeer door banken te verplichten betalingen naar Cuba te garanderen.
  • België moet bij de EU aandringen om bij de Wereld Handelsorganisatie een klacht tegen de VS in te dienen voor blokkering van de handel met Cuba.

Een korte toelichting:

De blokkade duurt al bijna 60 jaar en wordt internationaal veroordeeld, ook door de Europese Unie en België. In tegenstelling tot zijn voorganger, kiest president Trump voor een verharding van de blokkade. Vanaf 2 mei 2019 riskeren alle buitenlandse bedrijven die in Cuba investeren, een juridisch proces voor een VS-rechtbank. Meteen verklaarde EU-commissaris voor buitenlandse zaken Federica Mogherini klacht bij de Wereldhandelsorganisatie neerleggen wegens schending van de internationale handelwetten.

 

De blokkade is ook bij ons voelbaar. Een aantal Belgische banken weigeren om overschrijvingen naar Cuba te verrichten. Zelfs betalingen binnen de Europese Unie met een verwijzing naar ‘Cuba’ in de naam van de bestemmeling of in de mededeling worden door deze banken niet uitgevoerd.

 

Het is belangrijk dat Europa en ons land blijven ijveren voor de opheffing van de blokkade. Daarvan willen we ons via uw persoon verzekeren.

 

Meer informatie over de blokkade en over ons initiatief vindt u op: https://stopdeblokkade.be/ 

 

Met vriendelijke groeten,